Honningen flys inn!

Den positive utviklingen fra tidligere i vår har fortsatt, melder birøkteren vår Ulf Meistad. Les mer om det spennende livet i kuben!

– Varmen fra mai fortsatte inn i juni og det meste i naturen bar preg av det, forteller Ulf. – Mens plantene vokste med rekordfart, måtte utviklingen i bisamfunnet ta sin tid. Det går tross alt 21 dager fra et egg blir lagt til ei ny bie kryper ut. Og før den flyr ut og samler nektar, er det en masse plikter som venter. Første oppgaver er å gjøre reint i cellen der det har vært yngel. Etter 3 dager begynner den å fore larver. Først de eldste med pollen og honning, og etter 7 dager har forsaftkjertlene blitt så utviklet at de er blitt ammebier for dronninga og de yngste larvene.

Les her, om du også ønsker å bli med som eier av honning-andel.

Ut på vift

– Først etter ca. 10 dager begynner den å orientere seg i luftrommet utenfor kuben. Etter 15 dager har vokskjerlene utviklet seg. De svetter voks som bearbeides og brukes til nytt tavlebygg om det er behov for det. I tillegg jobber de med husarbeid, tar i mot den nektaren som trekkbiene kommer inn med. Mellomlagrer og tørker den ut slik at vannprosenten er rundt 20 %. Ved høyere vanninnhold vil honningen kunne gjære og ødelegges etter en tid.

Meningen med livet

– Rundt 18.-19. dag blir biene vaktbier. Da sitter de klare ved flyhullet for å ta seg av mulige inntrengere. Kommer du nærmere kuben enn de setter pris på, hiver de seg på vingene. Det verste gemyttet prøver vi som birøktere å avle bort. Først etter 20 dagers alder begynner biene å fly ut for å samle pollen og nektar. Da har den som regel ingen andre oppgaver i livet.

Forhåpninger

– Det ser ut til at forsommertrekket blir ganske brukbart i år. Vanligvis pleier vi å si som hummerfiskerne at det enten ble sånn måtelig eller helst helt elendig. For å kunne inspisere ned i kuben, må en løfte av de øverste kassene hvor det meste av honningen er lagret. Da var det slik at en merket at det var godt å være to når de skulle løftes på plass igjen. Birøkt uten tunge løft er en trist affære. Og så langt ser det bra ut med tanke på honningutbyttet, avslutter Ulf sin rapport med denne ganga.

Les mer om Ulf sin birøkt her

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mjåland Gård, Mjålandsveien 777, 4520 Marnardal

999 77 666, post@mjalandgard.no

© 2024 Created with Royal Elementor Addons, By Eplebekk