Honning kan spises rett fra tavla

Det er blitt september og høst i været. Det regner snart mer enn sola skinner og det må en birøkter leve med. Da er det om å gjøre og benytte de dager og timer det er oppholdsvær og ikke ta det for gitt at morgendagen kommer med finvær.

Biene er ikke spesielt glade i regnvær (ingen har paraply) og særlig honningen kan bli for fuktig og ødelegges. Honning er hygroskopisk og suger vann som trekkpapir. Hvis vannprosenter blir mer enn 22-24 %, får gjærsoppen livsbetingelser. Honningkrukka
blir som den i Sarepta (du husker vel historien fra 1. kongebok), den blir ikke tom selv om du bruker av den. Honning omdannes til CO2 og eser ut over sine kanter. Den blir sur og egner seg mest til søtning av bakverk og mjød. La derfor ikke større kvanta honning stå uten lokk over lengre tid i et varmt og fuktig kjøkken.

Dette var vel en digresjon. Sist onsdag var vi på Flystveit og høstet i mellom regnskurene. Ble det for ille så la en lokk på kuben, pakket sammen i en fart og satt i bilen og håpet at regnet snart ville gå over.

Først høstet vi de kassene som sto over dronninggitteret. Disse hadde vi satt et bitømmerbrett under. Det er et brett med enveisventil slik at biene kommer seg ned, men ikke opp igjen. Disse var da tilnærmet tomme for bier og arbeidet ikke så tidkrevende.

På lørdag begynte vi med den kassen som sto under dronninggitteret. Disse var fulle av bier og ikke så rent lite honning. Noen av innehaverne ville vise for all verden at de kunne fly, og det gjorde de. Det kunne være mange i lufta og særlig assistenten min fikk smertelig føle at dette hadde de ikke sans for. Her hadde de jobbet og slitt for det søte, og så kommer vi og tar det fra dem. Er vi heldige blir vi ferdig med høstingen og klargjøring for hjemtransport på mandag.

Når jeg tidligere i sommer satte på nye kasser, brukte jeg ned noen rammer med bare vokstavler i. Disse var nå bygd ut med nytt cellebygg, fylt med honning og snøkvit forsegling av denne. I mange land er dette et etterspurt produkt og interessen her hjemme er økende. Dette er ubearbeidet honning som er helt jomfruelig og smaken er deretter. Under slynging og røring går noen flyktige aromastoffer tapt. Når du ikke slynger, men spiser honningen rett fra tavla, får du også med deg disse flyktige stoffene. Hvis du vil vite mer om dette, hvordan den spises og hva det kan brukes til, så hør med Tine Lise Holte og se hennes innlegg på Facebook-gruppa vår 18. sept. 2018.

Har du lyst til å prøve honning rett fra tavlene, så er prisen 190 kr/kg. Hver tavle veier omtrent 2 – 2,5 kg. Ta kontakt med meg per epost (ulfarne@meistad.net) eller mobil (97 50 26 00).

Hilsen Ulf Arne Meistad, birøkter i Mandalen andelslandbruk

2 Comments

 • Torborg Bækholt

  Hei Salima. Jeg skal sende spørsmålet videre til birøkteren. Har du et telefonnummer eller en epostadresse vi kan nå deg på? Du kan gjerne kontakte meg på 41569318.
  Mvh Torborg Bækholt. Styreleder

 • Salima

  Hei,
  Er ganske nysgjerrig på å smake og prøve disse honningtavlene. Er det mulig å få kjøpt en tavle.
  Er dette ren honning og ikke honning av bier matet med sukker/annet søtt?
  Har en sjelden intoleranse for sukker så dette er viktig for meg.
  Fint om dere kan svare.
  Holder til i Oslo forresten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mjåland Gård, Mjålandsveien 777, 4520 Marnardal

999 77 666, post@mjalandgard.no

© 2024 Created with Royal Elementor Addons, By Eplebekk