Tiltak mot en ubuden gjest i kuben

Den kommende vinteren er noen skritt nærmere og nå kan den snart komme for fullt. Det aller meste av utearbeidet er gjort, med et lite unntak.

For det gjenstår å behandle biene med oksalsyre. Jeg har nevnt tidligere at det er en midd kalt Varroa destructor som plager biene. Hvis midden får utfolde seg fritt uten at jeg gjør noe, vil bifolket bli svekket og de pådrar seg virussykdommer. I løpet av et par år blir det så ille at det går helt til grunne. Det er ikke bra hverken for meg eller biene. Derfor en behandling med oksalsyre.

Oksalsyre er en organisk syre som forekommer naturlig i honning. Den finnes også i en del planter, for eksempel i gauksyre og rabarbra. Som mange naturlige forbindelser, handler giftighet og skadelighet om konsentrasjon og mengde. Les mer om oksalsyre her

Tidlig i desember, når jeg er rimelig sikker på at de ikke har yngel i tavlene, sprøyter jeg en fortynnet oksalsyreoppløsning over biene. 3,5 ml. pr. tavle. Det kan høres voldsomt ut å bruke syre, men det virker. Når doseringen er fornuftig, er det få bivirkninger. Dette virker på flere måter. Når jeg drypper ut væsken er det et fåtall bier som får det på seg. Men de gnikker seg inntil hverandre, og dermed blir den spredt til alle sammen. Noen vil tenke eventuelle etseskader, men kitinlaget eller hudlaget på biene er tykkere enn på varroa-midden. Derfor går det bra med biene, mens midden klarer det ikke.

Oppløsningen med oksalsyre er sukkerholdig blir også til en viss grad spist av biene. Midden som sitter på biekroppen og suger hemolymfe, får noe syre i seg og dør. På denne måten kan en få fjernet opp til 95 % av midden og sikrer bisamfunnet en ny vår.

2018 ble et ganske godt honningår, til tross for at det tidvis var alt for tørt.
2018 ble et ganske godt honningår, til tross for at det tidvis var alt for tørt.

Innenfor varme vegger hos meg er også mye gjort. Honningen er slynget, silt, rørt og tappet på boks. Når status er gjort opp, er honningutbyttet tilnærmet et gjennomsnittsår eller noe over. Når det ble så pass i et vanskelig tørt år, skyldes nok det at jeg kjørte alle kubene til Åseral og ingen til Lindesnes.

Honningen er nå klar og pr. andel blir det 5 bokser som i fjor. Den kan hentes etter avtale hos meg nærmest når som helst. Bare ring først så du er sikker på å finne meg hjemme.

Ulf Arne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mjåland Gård, Mjålandsveien 777, 4520 Marnardal

999 77 666, post@mjalandgard.no

© 2024 Created with Royal Elementor Addons, By Eplebekk