Andelslandbruket

Om Andelslandbruk

Det kreves ingen forkunnskap eller utstyr for å bli med i et andelslag. Hvem som helst kan kjøpe andel. Det er mulig å kjøpe flere andeler pr. medlemskap. 

Medlemskap koster 400 kr og er en engangsinnbetaling. Deretter kjøpes det andel for et år av gangen. En andel koster 3000 kr pr år og skal dekke frø/planter, gjødsel, redskaper, jordleie og annet som trengs for å dyrke masse deilige grønnsaker. Det er mulig å ta et års pause fra å kjøpe andel uten å miste medlemskap (f.eks dersom en skal reise mye, studere utenbys, blir syk osv). En andel består av en persons forbruk av det som dyrkes og vi høster forløpende. 

Vi, sammen med bonden, Brit Mjåland dyrker bl.a poteter, flere sorter kål, salater, rotgrønnsaker, sukkererter, bær, urter og spiselige blomster. Dyrkingen skjer i fellesskap. Du må delta med minimum 25 timer dugnad i løpet av et år – de fleste gjør mer fordi det er lærerikt, sosialt og gøy. Dugnadsarbeid kan være alt fra å luke, sette poteter, sitte i styret, lage kake til dugnad osv. Dugnad kan tilpasses den enkeltes evne og fysisk kapasitet. Høsting av egne grønnsaker regnes ikke som dugnad. 

Du kan høste hver uke etter en oppsatt plan/veileder som du får tilsendt. Den inneholder en oversikt over hva som kan høstes, hvor og hvordan du høster og hvor mye.

Du vil få nødvendig opplæring og veiledning og vi har alt utstyr du trenger.

Medlemskap er åpent for alle! Vi gleder oss til å treffe deg 🙂

Vi vil også ha aktiviteter i forskjellige emner, for eksempel laging av ringblomst salve, lage rabarbra fat, hvitløks fletting, halloween gresskar,  

Vi ønsker familier med barn, godt voksne og du som er nysgjerrig, særlig velkommen! Lurer du på noe? Ring gjerne Brit Mjåland, 906 60 209 eller kontakt oss på facebook Mandalen andelslandbruk.

 

Bli Medlem

Trykk her for å bli medlem i vårt andelslandbruk. 

Hva får jeg som medlem

Hva koster det?

Økologisk og sosialt

Vi er Debiogodkjente. Det betyr at det vi dyrker er godkjent av Debio etter årlig kontroll. I tillegg ønsker vi å skape en sosial arena der dyrking gir rom for økt kunnskap om mat, lærling og bevaring av grønne områder. Det er åpent for alle å kjøpe andel av det som dyrkes. Vi er organisert som et samvirke.  Gården på Mjåland er stor og det er god plass. Vi har et drivhus og en tunnel vi bruker. Alt blir dyrket etter økologiske prinsipper der vekselbruk er viktig. Vi har også hjelp av en rådgiver fra NLR som tar jordprøver og hjelper oss med planlegging, gjødselplan og vanning. Vi har et stort sårom med varme og plantelys i kjelleren på låven. Her dyrker vi fram de flotteste ting som vi planter ut når tiden er inne.

Vi legger vekt på at det skal være sosialt og hyggelig når man kommer på gården. Selvfølgelig innimellom jobbing i åkeren. Vi har gapahuker og bålpanne som kan benyttes av alle. Vi har også kjøkken og ei stor stue som ofte benyttes både til aktiviteter og måltider og sosialt. Godt å komme innendørs hvis det er litt kaldt ute. Det er alltid varmt der, det fyres med flis på hele gården. Det er leker og mye gøy for barna å aktivisere seg med på gården.

Vi har faste felles samlinger mandager kl 16-19 og onsdager kl 11-15.

 

Grønnsaker

 

Vi dyrker et sted mellom 40 og 50 ulike ting, som f.eks rotgrønnsaker, bladgrønnsaker, kålplanter, løk, bønner, poteter, urter og plommer. Vi har en drivhustunnel hvor vi har tomater, agurk, chili og en del urter. Vi har også mange bærbusker, bringebær, rips, jordbær, solbær, stikkelsbær og aroniabær (svartsurbær). Og et stort tre med hyllebærblomst som er fantastisk å lage saft av.

 

 

Godt klima og god jord

 

I Laudal har vi gode forutsetninger for å dyrke mye forskjellig. Gården vi dyrker på ligger like ved Mandalselva og vi har god tilgang på vann. Dette er en stor fordel og sparer oss for mye jobb. Vi jobber også for å få en god og næringsrik jord.

Kom gjerne innom for å se hvordan vi har det – vi er lett tilgjengelig også for barnevogn og rullestol.

 

 

Mjåland Gård, Mjålandsveien 777, 4520 Marnardal

999 77 666, post@mjalandgard.no

© 2024 Created with Royal Elementor Addons, By Eplebekk